Naast mijn werk als yogadocent werk ik op een kantoor. Het is woensdagmiddag tegen 16.00 uur en ik ben moe, ik voel me niet meer scherp. Dus ik denk: “bekijk het maar, ik ga lekker naar huis en ontspannen”. Gelukkig heb ik de luxe dat ik mijn werktijden grotendeels zelf kan indelen. Maar eigenlijk is het veel handiger om mezelf gedúrende de dag meer op te laden. Tijdens mijn werk. En dat kan met yoga.

Meer ontspannen tijdens je werkdag. Dat kun jij ook. Ik hoor je denken: “Ja, allemaal leuk en aardig, maar ik kan tijdens mijn werk echt niet zomaar een uurtje weg of er even tussenuit”. Het mooie is, dat hoeft ook helemaal niet. Even opladen en afstand nemen; het kan met eenvoudige yoga oefeningen.  En niemand hoeft te merken dat je ze doet. Behalve jijzelf.

Met beide voeten op de grond

De volgende dag had ik een vergadering die maar bleef voortduren en ik voelde mijn aandacht wegzakken. Wat ik dan doe? Een oefening om te aarden. Hieronder lees je hoe.

Oefening om te aarden

1. Ik ga rechtop in mijn stoel zitten
2. Ik zet mijn voeten bewust neer op de grond op heupbreedte
3. Ik ga met mijn aandacht naar mijn voeten
4. Ik voel het contact dat mijn beide grote tenen, kleine tenen en hielen maken met de grond
5. Dan adem ik rustig in en uit door mijn neus
6. Ik stel me voor dat ik met iedere inademing vanuit mijn voeten nieuwe energie opneem
7. Met iedere uitademing laat ik vermoeidheid of spanning via mijn voeten wegstromen

En binnen een minuutje is mijn hoofd frisser en kan ik mijn aandacht weer bij de vergadering houden. Eenvoudig, snel en niemand die het ziet. Probeer het maar eens! Ook als je een staand beroep hebt, kun je dit prima doen. Je gaat rechtop staan, gaat met je aandacht naar je voeten en ademen maar.

Ontspan ze!